Iedereen kan zonneparken ontwikkelen!

Aantal grote zonne-energieprojecten neemt toe

Zonne-energie is in Nederland bezig aan een grote opmars. Eigenaren van (geschikte) daken en gronden worden benaderd door zonne-energie projectontwikkelaars of de eigenaar niet het dak of de grond ter beschikking wil stellen om daarop een project – een “zonnepark” zogezegd – te ontwikkelen. Dat gaat soms over meer dan 

honderd hectare! Zie bijvoorbeeld het bericht met betrekking tot een zonnepark in Vlagtwedde.

De projectontwikkelaar regelt het voor u

De projectontwikkelaar die zich bij u meldt, wil graag een (zelfstandig) opstalrecht van u verkrijgen; dit om zeker te stellen dat het zonnepark ook gedurende tientallen jaren op uw dak of grond aanwezig kan blijven. De tegenprestatie van de projectontwikkelaar is daarbij de betaling van een jaarlijkse retributie, waarbij de omvang van die retributie gekoppeld wordt aan het oppervlak van het dak of de grond. Veelal willen projectontwikkelaars de retributie in hoogte koppelen aan een subsidieregeling (zie SDE+) waar ze verwachten gebruik van te kunnen maken.

Wat kan u zelf doen?

De vraag die u zich als eigenaar kan stellen, is of het voor u wel de beste optie is om enkel als opstalgever een rol te spelen. 


Vaak wordt uw positie als eigenaar beter als u zelf al bepaalde voorbereidende werkzaamheden ter hand neemt, bijvoorbeeld door u te oriënteren op de benodigde vergunningen, om na te gaan of het dak/de grond geschikt is voor zonnepanelen, wat een passende netaansluiting zou zijn en of maatschappelijke draagvlak aanwezig is (voor een project op een dak minder relevant). Een publicatie van RVO is in dat kader een goede inventarisatie wat u te wachten staat. 

Met een beperkte investering van uw tijd en geld kunt u het risico op het niet doorgaan van het zonnepark verkleinen en daarmee worden ook uw toekomstige inkomsten als eigenaar vergroot.

Zelf financieren?

Een volgende stap die een eigenaar kan maken is om na te gaan of het mogelijk is de financiering voor het zonnepark zelf te regelen. Banken zijn bereid om soms wel tot 90% vreemd vermogen te verschaffen waardoor de keuze interessant wordt om als eigenaar ook zelf de financiering van het zonnepark (zowel eigen als vreemd vermogen) te regelen.

Niet alles goud dat blinkt

Echter – in weerwil van de titel – zo makkelijk als het lijkt, is het niet. Er zijn zeer belangrijke onderwerpen waar de meeste eigenaren geen kennis van en ervaring mee hebben en waar een projectontwikkelaar een meer dan nuttige rol heeft. Dan valt te denken aan kennis van de techniek van zonnepanelen, inverters en andere toebehoren en hoe je e.e.a. op de juiste manier aansluit, onderhoudt en exploiteert. Let er ook op dat niet alle projectontwikkelaars ervaring hebben met echt grote projecten; het dak van een sporthal vol leggen met panelen is iets anders dan een zonnepark van meer dan 40 voetbalvelden!

Een andere zaak die van groot belang is voor een sluitende business-case van een zonnepark, is het verkrijgen van SDE+. Ook dat vergt de juiste kennis en ervaring.

Niet onbelangrijk is ook het zogenaamde EPC-contract (dat staat voor “Engineer, Procure and Construct”) waarmee de zonnepanelen en toebehoren voor een park worden ingekocht met daarbij de juiste performance-garanties van de leverancier van de zonnepanelen (of van de turnkey-aannemer). 

Als u als eigenaar dus zelf wil gaan ontwikkelen, moet u van het bovenstaande zeker verstand hebben, of die kennis in huis halen!

Uw keuze om met een projectontwikkelaar te werken

Het kan zijn dat u het als eigenaar een te groot risico vindt een zonneproject te ontwikkelen – zonder de benodigde kennis en tijd voor het aangaan van het zonneproject in huis te hebben – en dan kan het werken met een projectontwikkelaar een goede optie zijn. Met dien verstande dat er in den lande momenteel veel (buitenlandse) projectontwikkelaars actief zijn, dus dan is het altijd zinvol meerdere offertes op te vragen voor wat betreft de (juiste) keuze van de projectontwikkelaar voor uw dak of grond.

Juridische en fiscale zaken (die altijd spelen)

Voor een eigenaar, even los of die nu zelf ontwikkelt of met een projectontwikkelaar in zee gaat, spelen er voorts belangrijke juridische en fiscale aspecten (denk aan optie-overeenkomsten, opstalovereenkomsten, OZB en vrijstelling dienaangaande) waar niet te lichtvaardig over gedacht moet worden. 


Dus ook als u voor een projectontwikkelaar kiest, is het verstandig om de juiste juridische en fiscale kennis aan boord te halen.

Uw eigen stroom opwekken?

In sommige gevallen wil u misschien zelf de stroom die met het zonnepark wordt opgewekt gebruiken. Dit gaat alleen op als uw eigen verbruik omvangrijk is, alhoewel de techniek van een zonnepark het prima toelaat dat slechts een deel van het zonnepark wordt ingericht om aan u zelf te leveren. Dan zijn er twee smaken om uit te kiezen: of u voedt met uw eigen zonnepark zelf in “achter de meter” of er wordt gebruik gemaakt van levering van stroom uit het zonnepark aan u middels een zogenaamde “directe lijn”. 

Belangrijk bij beide smaken is wel de vraag wie de (juridisch en/of economisch) eigenaar wordt van het zonnepark, of de projectontwikkelaar of u. Operational leaseconstructies waarmee u het zonnepark kunt financieren kunnen daarbij een rol spelen. 

U dient voorts ook de van het zonnepark af te nemen stroom af te stemmen met uw afname van stroom van het net. Dit vergt ook nadere uitwerking en balancering zodat u niet straks met uw eigen opgewekte zonnestroom duurder uit bent dan zonder!

De keuzes die in dat kader worden gemaakt zijn zeer bepalend hoe er bijvoorbeeld wordt omgegaan met energiebelasting dan wel transportkosten aangaande de door u van het zonnepark afgenomen stroom. Een directe lijn brengt wel met zich mee dat u die lijn bij de ACM aanmeldt, met alle consequenties van dien. Een verkeerd gekozen structuur kan dan ook vervelende (financiële) gevolgen hebben.

Diensten RenewabLAW en ervaring

Voor wat betreft een veelheid aan juridische vragen, het opstellen van contractdocumentatie en/of het (uit)onderhandelen daarvan kan RenewabLAW u van dienst zijn. Tevens kan RenewabLAW, via geassocieerde bedrijven, u helpen met toegang tot andere kennisgebieden, bijvoorbeeld het omgevingsrecht, fiscaliteit en technisch projectmanagement. Ook heeft RenewabLAW goed toegang tot financiers en tussenpersonen zodat ook als u zelf wenst te financieren de weg naar kennis er ervaring openligt.

RenewabLAW treedt overigens reeds als juridisch adviseur op voor een aantal eigenaren van daken en gronden; te weten i) eigenaren die besloten hebben om zelf het zonnepark te ontwikkelen, ii) eigenaren die juist besloten hebben dit niet zelf te doen maar om te werken met een projectontwikkelaar maar ook iii) eigenaren die, ongeacht of ze nu zelf het zonnepark ontwikkelen of niet, ook stroom gaan afnemen van het zonnepark op hun dak of grond.

Welke keuze maakt u?

Bij de door u als eigenaar te maken afwegingen hoe om te gaan met uw dak of perceel waar een grootschalig zonnepark op mogelijk is, spelen dus veel zaken een rol. Wilt u nagaan of in uw situatie het raadzaam is om zelf het zonnepark op uw eigendom te ontwikkelen of dat u toch beter met een projectontwikkelaar in zee kunt gaan en of afname van stroom zinvol is, neem dan contact met ons op. Ondanks de juridische invalshoek die RenewabLAW kiest bij de benadering van uw project, zullen de keuzes die u op basis van een gesprek met ons kunt maken, u in algemeenheid in de toekomst zeker baten!